Wat is Whole Body Cryotherapy?

Gehele lichaam cyotherapie is de blootstelling van de huid van een persoon aan temperaturen van -130 tot – 170 graden Celsius gedurende een korte tijd (normaal 3 minuten of minder). Bij deze extreme temperatuur activeert het lichaam verschillende mechanismen die aanzienlijke medische en cosmetische voordelen op de lange termijn hebben:

Huid

De buitenhuid wordt kort ‘bevroren’ en activeert een verhoogde productie van collageen in diepere lagen van de huid (vergelijkbaar met lasersbehandelingen van het gezicht, waar zeer hete temperaturen worden gebruikt). De huid herwint elasticiteit en wordt gladder en gelijkmatiger, waardoor aandoeningen zoals cellulitis en huidveroudering aanzienlijk verbeteren. Huidvaten en haarvaten ondergaan ernstige vasoconstrictie (om te voorkomen dat de kerntemperatuur daalt), gevolgd door vaatverwijding na de procedure. Toxinen en andere opgeslagen afzettingen worden uit de huidlagen gespoeld en bloedperfusie wordt na verschillende behandelingen verbeterd. De ontstekingsremmende eigenschappen van cryotherapie worden ook gebruikt voor de behandeling van chronische huidaandoeningen zoals psoriasis en dermatitis.

Endocriene

De extreme blootstelling aan kou veroorzaakt dat het lichaam zijn metabolische snelheid verhoogt om warmte te produceren. Dit effect duurt 5-8 uur na de procedure, waardoor het lichaam 500 – 800 Kcal ‘verbrandt’ gedurende de uren die volgen op de procedure. Na verschillende procedures duurt de toename van het metabolisme tussen de behandelingen langer. Een andere ‘overlevingsreactie’ op de extreme temperaturen is de afgifte van endorfines (hormonen) die pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben en stemmingsstoornissen verbeteren. Cryotherapie is bestudeerd voor de succesvolle behandeling van medicatie-resistente depressieve stoornissen. Patiënten ervaren bovendien een merkbare toename van het libido, uitleen aan het gebruik van cryotherapie voor ED en andere seksuele aandoeningen.

Bewegingsapparaat

De ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen van cryotherapie kunnen gewrichtsaandoeningen zoals reumatoïde- en osteoartritis drastisch verbeteren. Atleten gebruiken cryotherapie in het hele lichaam om te herstellen van blessures en hun prestaties te verbeteren.

Immuunsysteem

Cryotherapie verbetert de functie van het immuunsysteem en vermindert de stressniveaus.

Cryotherapie verbetert de functie van het immuunsysteem en vermindert de stressniveaus

 • Je moet katoenen of wollen sokken (en ondergoed bij mannen) dragen om winterhanden te vermijden.
 • Behandelingen zijn beperkt tot 3 minuten per sessie. Overmatige blootstelling aan de koude temperaturen kan winterhanden veroorzaken;
 • Tijdens de behandeling moet je langzaam blijven draaien om overmatige blootstelling aan delen van jou lichaam of ledematen te voorkomen.
 • Tijdens de behandeling moet je jou handen zichtbaar houden aan de operator aan de bovenrand van de Cryo-cabine volgens de instructies
 • Je kunt de procedure op elk moment beëindigen als je problemen of angst ondervindt;
 • Abnormale gevoeligheid van de huid voor verkoudheid kan worden veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen, cosmetica of medicijnen, inclusief maar niet beperkt tot het volgende: kalmerende middelen en medicijnen met hoge bloeddruk;
 • Een persoon die jonger is dan 18 jaar mag cryotherapie van het hele lichaam niet gebruiken zonder toestemming van de ouders;
 • Kinderen onder de 17 jaar mogen de cryotherapie niet vanwege de onmogelijkheid om de lichaamstemperatuur onder controle te houden.

Lees meer hieronder!!!

Bij twijfel altijd eerst overleggen met je huisarts!

– Je bent ervan op de hoogte dat het verplicht is om ondergoed, sokken en sloffen gedurende de gehele sessie te dragen.
– Alle kleding dient droog te zijn om verwondingen door bevriezing te voorkomen.
– Het dragen van sieraden in de cabine is verboden, net als metalen delen in je kleding.
– Aanwijzingen volg je altijd meteen op.
– Gedurende de sessie houd je ten alle tijden je handen boven de cabine.

Risico’s van cryotherapie in het hele lichaam

Fluctuaties in de bloeddruk (als gevolg van perifere vasoconstrictie kan de bloeddruk tijdens de behandeling systolisch kortst tot 10 punten stijgen, dit effect moet na het einde van de procedure worden omgekeerd, omdat de perifere circulatie weer normaal wordt), allergische reactie op extreme kou (zeldzaam ), claustrofobie, angst, activering van sommige virale aandoeningen (koortslippen) enz. als gevolg van stimulatie van het immuunsysteem. Voor cliënten met een bloedsomloop in de week of een zeer gevoelige huid kan de huid na de behandeling rood worden en tintelend en geïrriteerd aanvoelen. Dit zal echter binnen een dag of twee verdwijnen en vereist geen medische aandacht. Als u een dergelijke huidirritatie ervaart, mag u het gebied niet wrijven of masseren en moet u strakke kleding of oefeningen vermijden die dergelijke gebieden verder kunnen irriteren.

Er zijn situaties waarin je moet afzien van een Whole Body Cryotherapie -sessie.

  • koude allergie
  • zwangerschap
  • een matig of ernstig verhoogde bloeddruk (bloeddruk hoger dan 180/95 mmHg)
  • een acuut hartinfarct of een hartinfarct in het verleden
  • instabiele angina pectoris: hartkramp die optreedt zonder directe aanleiding en niet vanzelf overgaat (dreigend hartinfarct)
  • hartritmestoornissen
  • reversibele cerebrale vasoconstrictiesyndroom (RCVS)
  • ervaren hersenbloeding
  • hart- en vaatziekten waarbij ziekteverschijnselen aanwezig zijn
  • trombose
  • een pacemaker
  • etalagebenen (ook wel perifeer vaatlijden of claudicatio intermittens genoemd)
  • veneuze trombose: bloedstolsel in de aderen
 • fenomeen/syndroom van Raynaud
 • tumoraandoeningen
 • griep
 • koorts
 • infectie
 • kanker
 • longaandoeningen waarbij ziekteverschijnselen aanwezig zijn
 • bloedingsstoornissen
 • bloedarmoede
 • overvgevoelige huid
 • claustrofobie (angst voor kleine of afgesloten ruimte)
 • koudeallergie
 • leeftijd jonger dan 18 jaar (dan is toestemming van de ouders nodig voor behandeling)
 • nieraandoeningen en aandoeningen van de urinewegen
 • onder invloed van alcohol of drugs
 • epileptische aanvallen
 • open wond (en)
 • acute hersenbloeding of een hersenbloeding in het verleden

Cryotherapie

Het hele lichaam blootstellen aan temperaturen onder -100 graden Celcius tot -160 graden Celsius. Middels de Cryo°Cabin™ kunt u alle gezondheidsvoordelen ondervinden die met cryotherapie tot stand komen. De voordelen verspreiden zich over vele dimensies, denk hierbij aan:

Ervaar onmiddellijk na de behandeling een mentale en fysieke boost. Naast het feit dat jij je  heerlijk voelt na een behandeling wordt de hormoonhuishouding per direct verbeterd. Gelukshormonen als endorfine, dopamine en serotonine worden vrijgegeven terwijl het stresshormoon cortisol vermindert. De bloedsomloop wordt gestimuleerd waardoor er zuurstof- en voedingsrijk bloed versnelt door uw lichaam stroomt. Dit resulteert onder andere in een versneld metabolisme waardoor je tot wel 800 kcal per behandeling verbrandt zonder er iets voor te doen.

Hoe werkt de behandeling?

De behandeling in de Cryo°Cabin™ duurt maximaal 3 minuten.
Door het gepatenteerde ‘Vortex Active Circulation’ wordt de cabine gekoeld
tot een temperatuur van -120°C of lager. Door de stikfstofdampen die om uw lichaam heen circuleren wordt er een reactie opgewekt.

Op uw huid zitten enorm veel receptoren die signalen sturen naar de hersenen. Als de temperatuur van de huid onder een bepaald aantal graden komt worden de koude receptoren geprikkeld. Deze sturen een signaal naar de hersenen,
dit is het doel van cryotherapie. De hersenen sturen een signaal naar het lichaam om zich preventief te beschermen tegen de kou.

De bloedtoevoer naar de extremiteiten wordt beperkt en het lichaam stuurt bloed naar de organen in het buikgedeelte. Na de behandeling valt de deur van
de Cryo°Cabin™ open en ervaar je de boost aan hormonen en enzymen die worden vrijgegeven.

Jij voelt je heerlijk.

De behandeling duurt maximaal 3 minuten waardoor het bovenstaande effect opgewekt wordt.
Door deze korte blootstelling is er geen sprake van neveneffecten.
Je hebt warmteschoenen en ondergoed aan tijdens de behandeling. Om uw privacy te waarborgen stapt u in de cabine met een badjas en krijgt u deze tegen het einde van de behandeling weer aangereikt.
Door de ‘Vortex Active Circulation’ is het onmogelijk om direct in contact te komen met de stikstof.

Open cryo cabin

Moet ik voor en na de behandeling nog speciale voorzorgsmaatregelen treffen?

Moet ik voor en na de behandeling nog speciale voorzorgs
maatregelen treffen?

Vraag voordat je de eerste behandeling wilt ondergaan advies aan een specialist.
Vrijwel iedereen komt in aanmerking om cryotherapie te ondergaan, maar er zijn uitzonderingen. Kampt u bijvoorbeeld met een hoge bloeddruk (boven 180/100), of verkeer  je in een abnormaal zwakke mentale gesteldheid dan is het niet verstandig om cryotherapie te ondergaan.
Vraag voor verdere contra-indicaties advies aan een specialist binnen jou centrum.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Meteen na de behandeling ervaar je verschillende gezondheidsvoordelen, denk bijvoorbeeld aan de vetverbranding, de mentale gesteldheid en verbeterde prestaties. Daarnaast varieert het aantal benodigde behandelingen per klacht of
aandoening.

Is de behandeling oncomfortabel?

Nee, absoluut niet. Door de gepatenteerde (veiligheids-)systemen ervaar je cryotherapie op een comfortabele manier.

Jou hoofd en handen houd je buiten de cabine en u draagt waar nodig
beschermde kledij, hierdoor ervaar je geen discomfort. De stikstofdampen zijn extreem lage temperaturen maar jou lichaam wordt nooit zo extreem koud.

Het doel van de behandeling is om de huidreceptoren te prikkelen dus de kou dringt niet verder door dan uw huid.

Hoe weet ik zeker dat de behandeling veilig en effectief is?

De specialisten van fabrikant Cryotech Nordic hebben meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van cryotherapie. Zij hebben een wereldwijd team van consultants en adviseurs die zich volledig richten op het ontwikkelen van non chirurgische
antiverouderingstechnologieën.
Zij hebben een Research & Development Centre in Finland waar zij alle producten grondig testen voordat deze op de markt komen. Daarnaast is de cabine CE gecertificeerd.

x

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

I accept I decline Privacycentrum Privacy-instellingen